top of page

Slamové víno - čo je to a ako sa vyrába?

Pili ste už slamové víno?

Sladký opojný mok, ktorý ulahodí každému náročnému vínomilcovi.


Slamové víno

Aj napriek tomu, že vinohradnícky rok 2023 nebol veľmi priaznivý z dôvodu zvýšeného tlaku chorôb na vinič, ako aj počasia, ktoré doprialo chorobám, my sme sa rozhodli vyrobiť slamové víno. Počas leta sme namiesto dovolenky niekde pri vode vyčistili povalu a potom, ako hrozno dozrelo, sme niekoľko dní vyberali tie najkrajšie a najzdravšie strapce Veltlínskeho zeleného, ktoré sme veľmi opatrne vešali na trámy pod strechu a ukladali na slamené podložky, aby sa najbližšie mesiace sušilo, a aby sa z bobúľ odparovala voda.

 

A čo to vlastne slamové víno je a ako sa vyrába?

 

Ide o veľmi starú technológiu výroby vína, ktorá je založená na zvýšení obsahu prírodného cukru odparením časti vody z bobúľ hrozna. Na Slovensku sa výroba slamového vína začala až v 90-tych rokoch minulého storočia. Slamové víno je prírodne sladké víno vyrobené z dobre vyzretého hrozna, ktoré sa po zbere suší teplom zavesené alebo položené na slamených rohožiach minimálne počas troch mesiacov. Z hrozna sa v procese sušenia postupne vyparuje voda. Po vysušení sa hrozno vylisuje a získame z neho koncentrovaný mušt, ktorý prekváša na víno s nízkym obsahom alkoholu, vysokým obsahom zvyškového cukru a výraznou charakteristickou aromatikou. Cukornatosť muštu musí byť najmenej 27 stupňov normalizovaného muštomeru. Výlisnosť hrozna je nízka, dosahuje približne 22 litrov muštu zo 100 kg hrozna. Víno sa plní do malých fliaš a ich cena je vzhľadom na proces výroby vysoká.


Slamové vína sú sladké, aromatické, plné, podávané najlepšie podchladené k dezertom, syrom, či ako aperitív.

Víno sa hodí na slávnostné príležitosti alebo je veľmi obľúbené aj ako darček.

 

A ako sa má ten náš slamáčik?

Výborne. Odpočíva vo fľašiach pripravený potešiť každý mlsný jazýček. Má krásnu sýtu medovú farbu a vôňu sušených hrozienok, medu a marhule, ktorá Vás dokonale navnadí na prvý dúšok, ktorý je ako med, plný, sladký a lahodný.



bottom of page